HAKUKONEOPTIMOINTI

hakukoneoptimointi

SEO eli tutummin hakukoneoptimointi on tärkeä osa verkkosivustojen kehitystä ja suunnittelua, jolla pyritään lisäämään verkkosivuston näkyvyyttä hakukoneiden hakutuloksissa. Esim. tätäkin hommaa helpottavat nykyään monet tekoälyn ratkaisut, vaikka vielä toistaiseksi parhaat tulokset saadaan ihmisvoimin.

Tämä tarkoittaa sitä, että kun käyttäjä etsii tiettyjä sanoja tai lauseita, jotka liittyvät verkkosivustosi sisältöön, hakukoneet kuten Google, Bing ja Yahoo näyttävät verkkosivustosi hakutuloksissa korkeammalla sijalla kuin kilpailijasi verkkosivustot.

Google-näkyvyys voidaan jakaa periaatteessa kahteen kategoriaan, eli orgaaniseen näkyvyyteen ja maksettuun näkyvyyteen.

Orgaaninen näkyvyys tarkoittaa verkkosivuston tai verkkosivun luonnollista näkyvyyttä hakukoneiden tulossivuilla ilman maksettua mainontaa. Tämä tarkoittaa, että sivusto näkyy hakutuloksissa sen perusteella kuinka hyvin se vastaa käyttäjän hakutermiin ja kuinka hyvin se on optimoitu hakukoneille.

Orgaanisen näkyvyyden saavuttaminen vaatii aikaa ja jatkuvaa optimointityötä. SEO-optimoinnin avulla voidaan parantaa verkkosivuston tai -sivun näkyvyyttä hakukoneissa, mutta se ei ole tae siitä, että sivusto tulee näkyviin hakutuloksissa.

Orgaaninen näkyvyys on tärkeä verkkosivustoille ja yrityksille, koska se voi tuoda laadukasta liikennettä sivustolle ja auttaa houkuttelemaan potentiaalisia asiakkaita tai kävijöitä ilman mainoksia ja/tai mainosbudjettia.

Maksettu näkyvyys puolestaan tarkoittaa verkkosivuston tai verkkosivun näkyvyyttä hakukoneiden tulossivuilla maksamalla mainoksesta. Maksettu näkyvyys perustuu PPC-periaatteelle (pay per click), eli maksat vain silloin, kun joku klikkaa mainostasi.

Maksettu näkyvyys on nopea tapa saada näkyvyyttä hakukoneiden tulossivuilla. Se voi olla tehokas tapa tavoittaa uusia asiakkaita ja lisätä myyntiä.

Maksettu näkyvyys on kuitenkin myös kallista. On tärkeää määritellä selkeät tavoitteet ja seurata mainoskampanjoiden tehokkuutta, jotta et tuhlaa rahaa.

Maksetun näkyvyyden muodot:

Hakusanamainonta on yleisin maksettu näkyvyyden muoto. Tällöin mainoksia näytetään käyttäjille, jotka ovat etsimässä tietoa tai tuotteita, jotka liittyvät mainoksen sisältöön.

Kohdennettu mainonta perustuu käyttäjän kiinnostuksen kohteisiin. Mainoksia näytetään käyttäjille, jotka ovat aiemmin käyneet tietyllä verkkosivustolla tai ostaneet tiettyä tuotetta.

Sosiaalinen mediamainonta on tapa tavoittaa käyttäjiä sosiaalisen median kanavissa, kuten Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja muissa sosiaalisen median alustoissa.

 

Hakukoneoptimointi edut

  • Lisää näkyvyyttä: Se auttaa verkkosivustoasi näkymään korkeammalla hakutuloksissa, jolloin käyttäjät löytävät sen helpommin.

  • Lisää liikennettä: Mitä korkeammalla sivusi on hakutuloksissa, sitä todennäköisemmin käyttäjät klikkaavat sitä ja vierailevat sivustollasi.

  • Lisää luotettavuutta: Verkkosivusto, joka näkyy korkealla hakutuloksissa, näyttää luotettavalta ja ammattimaiselta, mikä voi parantaa brändi-imagoasi.

  • Lisää myyntiä: Kun käyttäjät löytävät helposti verkkosivustosi, heillä on suurempi mahdollisuus ostaa tuotteitasi tai käyttää palveluitasi.

Mitä tekijöitä tulee ottaa huomioon sivuston optimoinnissa?

On olemassa useita tekijöitä, jotka vaikuttavat verkkosivuston optimointiin, mutta tärkeimmät niistä ovat:

  • Avainsanat: Avainsanat ovat ne sanat tai lauseet, joita käyttäjät etsivät hakukoneilla. Avainsanojen käyttö verkkosivuston sisällössä ja metatiedoissa auttaa hakukoneita ymmärtämään, mistä sivustosi kertoo.

  • Sisältö: Laadukas, hyödyllinen ja ainutlaatuinen sisältö on tärkeä tekijä hakukoneoptimoinnissa. Sisällön tulee olla helposti luettavissa ja sisältää avainsanoja, mutta niitä ei tule käyttää väärin tai liikaa.

  • Linkit: Linkkien määrä ja laatu, jotka osoittavat verkkosivustoosi, vaikuttavat myös siihen, kuinka korkealla hakutuloksissa näytät.

Mitä voit tehdä parantaaksesi verkkosivustosi näkyvyyttä?

  • Tunnista keskeiset avainsanat, jotka liittyvät verkkosivustosi sisältöön, ja käytä niitä otsikoissa, sisällössä ja metatiedoissa.

  • Luo laadukasta, hyödyllistä ja ainutlaatuista sisältöä, joka houkuttelee käyttäjiä ja saa heidät viettämään enemmän aikaa verkkosivustollasi.

  • Rakenna linkkejä muiden verkkosivustojen kanssa, jotka ovat aiheeseen liittyviä ja joilla on korkea luotettavuus ja arvo.

  • Seuraa verkkosivustosi suorituskykyä ja analysoi säännöllisesti hakukonetuloksia, jotta voit tehdä tarvittavat muutokset.

Muutama esimerkkisivusto joihin on toteutettu hakukoneoptimointia : https://maymay.fi , https://mykoru.fi/ , https://marjaentrich.fi/

Google Analytics ja Search Console ovat kaksi tärkeää työkalua verkkosivuston ylläpidossa ja kehittämisessä. Ne tarjoavat arvokasta tietoa verkkosivuston käytöstä ja näkyvyydestä hakutuloksissa. Tässä käydään läpi Google Analyticsin ja Search Consolen merkitystä verkkosivuston ylläpidossa.

 

Google Analytics – Verkkosivuston käytön ja kävijäliikenteen tarkkailu

Google Analytics on Google-palvelu, joka tarjoaa tietoa verkkosivuston käytöstä ja kävijäliikenteestä. Se mahdollistaa mm. seuraavien asioiden tarkkailun:

– Kävijämäärät
– Verkkosivustolla vietetty aika
– Sivujen katselukerrat
– Paluuprosentit

Nämä tiedot auttavat ymmärtämään, kuinka verkkosivustoa käytetään ja millaisia muutoksia sen kehittämiseen voisi tehdä. Google Search Console on toinen tärkeä työkalu verkkosivuston ylläpidossa. Se tarjoaa tietoa verkkosivuston näkyvyydestä hakutuloksissa ja auttaa optimoimaan verkkosivustoa hakukoneiden ystävälliseksi. Search Console mahdollistaa mm. seuraavien asioiden tarkkailun:

– Verkkosivuston indeksoinnin ja näkyvyyden tarkkailu
– Käynnissä olevien manuaalisten toimien tarkkailu
– Sivuston rikkoutuneiden linkkien ja virheiden tarkkailu
– Sivuston hakutulosten tarkkailu avainsanoille, joilla se löytyy

Nämä tiedot auttavat ymmärtämään, kuinka verkkosivusto näkyy hakutuloksissa ja millaisia muutoksia sen hakukoneystävällisyyteen voisi tehdä. Esimerkiksi jos huomataan, että tietty sivu ei löydy hakutuloksista avainsanalla, jolla sen pitäisi löytyä, voi sivun sisältöä ja avainsanoja kehittää hakukoneystävällisemmiksi.

Google Analytics ja Search Console ovat tärkeitä työkaluja verkkosivuston ylläpidossa ja kehittämisessä. Ne tarjoavat arvokasta tietoa verkkosivuston käytöstä ja näkyvyydestä hakutuloksissa. Näiden tietojen avulla voidaan optimoida verkkosivustoa käyttäjille ja hakukoneille ystävällisemmäksi ja näin parantaa sen tehokkuutta ja näkyvyyttä.

Hakukoneoptimointi ja sen tulosten analysointi on pitkä prosessi joka vaatii säännöllistä seurantaa.

 

Scroll to Top